Grzybowe risotto z kurczakiem – przepis na każdą okazję – Jubiler Gliwice

Grzybowe risotto z kurczakiem

Dania z grzybami to domena nie tylko kuchni polskiej. W każdym kraju grzyby stanowią bardzo ważny składnik menu, przede wszystkim dzięki ich łatwej dostępności, uniwersalnemu zastosowaniu i bogatemu aromatowi. W naszej tradycji na grzybach opieramy wiele potraw, takich jak: zupy, sosy, sałatki czy nadzienia. Wybierając się na lunch do włoskiej restauracji, zobaczcie, jak wiele potraw zawiera grzybowy składnik. Pomijając najpopularniejszą chyba pizzę, warto spróbować makaronów z sosami grzybowymi czy risotta, przygotowywanego tradycyjnie z leśnymi dodatkami. To prawdziwa kulinarna poezja!

Tradycyjne polskie grzyby

Wykorzystując tradycyjne polskie grzyby, łatwo przeniesiecie słoneczną Italię do swojej kuchni. Niezależnie od pory roku przygotujcie aromatyczny makaron z sosem, który zachwyci każdego miłośnika leśnych smaków. Do sosu często dodawane jest mięso, tworząc z makaronem wykwintną potrawę, którą zaserwujecie nawet podczas eleganckiego przyjęcia. Jeśli rozsmakowaliście się w kuchni włoskiej, nie zapominajcie o popularnym daniu, jakim jest risottoZ grzybami smakuje wyśmienicie. Na każdą okazję polecamy grzybowe risotto z kurczakiem.

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 8

Składniki na grzybowe risotto:

  • 1 Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
  • 100 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 100 g świeżych lub mrożonych prawdziwków
  • 100 g świeżych lub mrożonych maślaków
  • 100 g pieczarek
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 5 szalotek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka szałwii
  • 300 g ryżu do risotto typu arborio
  • 200 ml wermutu
  • 100 g tartego parmezanu
  • 100 ml śmietany
    100 g masła
  • 100 g orzeszków pinii
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

    1. Wymieszaj litr wody z dwiema kostkami Bulionu grzybowego Knorr.
    2. Zagotuj i odstaw na bok.
    3. Na patelni bez dodatku tłuszczu przesmaż na złoto orzeszki piniowe.
    4. Przygotuj grzyby: oczyść je, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
    5. Pokrój cebulę w ćwiartki.
    6. Rozgrzej oliwię z oliwek w płaskim garnku o szerokim dnie.
    7. Usmaż na niej pokrojone w kostkę mięso i przełóż je na bok.
    8. W tym samym naczyniu podsmaż grzyby i szalotki oraz wrzuć rozgniecione ząbki czosnku.
    9. Wszystko podlej winem i gotuj do momentu, aż alkohol odparuje.
    10. W międzyczasie posiekaj zioła i połącz je z grzybami.
    11. Do całości wrzuć przyrządzoną wcześniej pierś z kurczaka.
    12. Wrzuć ryż i gotuj wszystko, co jakiś czas dolewając trochę grzybowego bulionu.
    13. Gdy ziarenka ryżu będą już miękkie, połącz je z masłem oraz śmietaną.
    14. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie dodaj parmezan.

Gotowe risotto powinno być lekko płynne. Warto podawać je z kilkoma kroplami oliwy na wierzchu oraz posypanymi orzeszkami pinii.

Smacznego!

The featured image (which may only be displayed on the index pages, depending on your settings) was randomly selected. It is an unlikely coincidence if it is related to the post.